You are currently viewing De ce este important controlul ginecologic periodic?

De ce este important controlul ginecologic periodic?

Teama de a merge la ginecolog este, din pacate, extrem raspandita in randul femeilor de orice varsta.        

Exista paciente tinere care au avut experiente neplacute sau au auzit despre astfel de experiente, devenind astfel tematoare in ceea ce priveste consultul ginecologic, dar si femeile cu mai multa experienta pot pasi uneori usor infricosate pe usa cabinetului ginecologic.

De ce este important controlul ginecologic periodic?

Pentru ca acesta permite diagnosticarea precoce a diverselor afecţiuni ale aparatului genital feminin, optimizând astfel şansele de reuşită pe care le are un tratament şi creşterea calităţii vieţii femeii. Dacă femeile se prezintă anual la un control ginecologic, ar putea fi depistate din timp şi tratate cu succes multe afecţiuni, unele extrem de grave, dar curabile in stadia incipiente, precum: cancerul de col uterin sau cancerul de sân.

Cand este necesar sa se efectueze primul control ginecologic?

Perioada de la 18 la 25 de ani este considerată vârsta primelor consulturi ginecologice, dacặ femeia a început viaţa sexualặ. La această vârstă, riscul esenţial este legat de viaţa sexuală, insa toate femeile active sexual trebuie să înceapă testarea pentru cancerul de col uterin la un an sau doi de la debutul vieţii sexuale, indiferent cât de precoce sau tardiv ar surveni.

Din momentul debutului vieţii sexuale, se impun controale ginecologice periodice, iar toate femeile ar trebui să conştientizeze că în joc este sănătatea şi chiar viaţa lor.

La ce intervale de timp ar fi necesar sa se efectueze controalele ginecologice periodice?

Testul citologic tumoral al colului uterin (care se mai numeşte şi frotiul Papanicolau) face parte din examenul ginecologic de rutină. Testul Babeş Papanicolau este folosit cu scopul identificării modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului în vederea screeningului cancerului de col uterin. Se efectuează tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală, chiar şi femeilor cu vârste mai mici de 20 ani, dar şi celor care au intrat la menopauză. O singură recoltare cu rezultat negativ nu asigură femeia că nu va face niciodată cancer, de aceea este necesară repetarea lui periodică.

Testarea pentru depistarea cancerului de col uterin se recomandă să se efectueze anual la femeile cu col normal şi fără factori de risc pentru infecţiile genital (respectiv parteneri sexuali multipli).

În cazul pacientelor simptomatice (adică cu sângerări intermenstruale, sângerări după contact sexual, leziuni ale colului uterin, scurgeri vaginale patologice) testele se fac la intervale de 6 – 12 luni, în funcţie de caz.

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, în România incidenţa maximă a bolii este la 52 de ani, iar distribuţia cazurilor are două vârfuri: între 35-38 de ani, respectiv 60-64 ani. Vârsta medie de apariţie este mai mică decât la neoplasmul de sân.

In ce consta consultul ginecologic de rutina?

Desi consultul ginecologic este un consult insotit de un oarecare grad de disconfort pentru paciente, vrem sa precizam faptul ca, totusi, un consult efectuat cu rabdare , tact si profesionalism nu se va insoti niciodata de durere!!!

Iata in ce consta consultul ginecologic in cabinetul nostru:

  1. Primul pas va fi sa ne cunoastem: voi adresa pacientelor o serie de intrebari legate de motivele care au determinat-o sa vina la medic. Apoi vom vorbi despre istoricul pacientei, despre afectiunile de care a suferit in trecut, despre eventuale interventii chirurgicale, despre sarcinile anterioare, daca este cazul. Ma va interesa, de asemenea, istoricul familial al pacientei. Este foarte important ca pacienta sa raspunda sincer, sa vorbeasca deschis cu ginecologul, intrucat acest interviu pe care noi il numim anamneza ma va orienta spre un posibil diagnostic!!!
  2.  Urmeaza apoi consultul propriu-zis, care ar trebui sa se efectueze cu vezica urinara goala!!! Voi invita pacienta pe masa ginecologica, unde voi incepe inspectia zonei genitale, apoi voi folosi un specul vaginal pentru   a examina vaginul si colul. Utilizarea acestui specul se face cu blandete si necesita un pic de relaxare din partea pacientei. Prin acest examen, pot fi diagnosticati polipi cervicali, leziuni pe col, condiloame vaginale si cervicale, etc.
  3. Se poate recolta si testul Papanicolau, daca pacienta indeplineste criteriile de recoltare: fara contact sexual si fara spalaturi intravaginale cu 48 ore inainte; perioada optima de recoltare a testului Papanicolau sunt zilele 10-14 ale ciclului menstrual, numarat din prima zi de sangerare.
  4. Urmeaza apoi tactul vaginal care ajuta la diagnosticarea diverselor afectiuni: fibroame uterine, chisturi ovariene, boala inflamatorie pelvina, etc. Tactul vaginal nu este dureros decat daca exista o afectiune asociata!!!
  5. Uneori este necesar sa completam consultul cu examinari paraclinice, precum ecografia pelvina. Aceasta ecografie se poate efectua transvaginal sau transabdominal, dar eu recomand, ori de cate ori este posibil, ecografia transvaginala, intrucat are o mai mare acuratete in stabilirea diagnosticului.

La finalul consultului se stabileste diagnosticul si planul de tratament, se ofera recomandari privind urmatoarele controale, iar pacienta sper ca va parasi cabinetul mai informata, mai linistita si pe deplin informata despre starea ei de sanatate!

Leave a Reply