Articole medicale

Vaginita bacteriana

Vaginita bacteriana este o afectiune intima cu care se confrunta orice femeie la un moment dat in viata. Este declansata de un dezechilibru al florei vaginale; mai exact atunci cand flora – dominata in mod normal de lactobacili – este inlocuita cu o flora abundenta si complexa de bacterii care sa gasesc in vagin. Responsabila pentru vaginoza bacteriana este, de cele mai multe ori; Gardnerella Vaginalis, o bacterie care face parte din flora noastra normala dar atunci cand flora este dezechilibrata; si se inmulteste excesiv, provoaca infectia.
Care sunt cauzele?

Flora vaginala este usor de perturbat. Se estimează ca pana la 78% dintre femei vor avea o flora vaginala dezechilibrata; desi nu prezinta simptomele clasice.
Cauzele care pot duce la inmultirea bacteriilor „rele” si, prin urmare, la vaginita/ vaginoza bacteriana, sunt diverse. Infectia poate fi declansata ca urmare a inceperii precoce a vietii sexuale; sau poate fi consecinta faptului de a avea mai multi parteneri sexuali. De asemenea, folosirea unui dispozitiv intrauterin poate fi un alt factor declansator, precum si folosirea de tampoane intravaginale sau a diafragmei. E bine sa le evitam. Totodata, pe lista cu obiceiuri care nu ne fac bine mai putem trece spalaturile vaginale, purtarea de lenjerie intima sintetica sau igiena excesiva. 

Compusii chimici din unele produse cosmetice ne pot dauna.
Vaginita bacteriana mai este uneori influentata de modificarile hormonale; ea este mai frecventa in jurul perioadei menstruatiei si poate afecta pana la 23% din femeile insarcinate.
Oricare dintre noi se poate confrunta, cel putin o data, cu vaginita bacteriana. Barbatii pot contracta aceasta infectie de la partenerele lor si o pot transmite mai departe. De aceea, schimbarea partenerului sau o viata sexuala cu parteneri multipli ne predispun la aceasta infectie.

Care sunt simptomele?
Cele mai intalnite simptome constau in secretii abundente, omogene, cu miros neplacut, de culoare alb-gri. Se poate totusi intampla ca unele femei sa aiba secretii galbui. Depinde mult de fiecare organism in parte; de obiceiurile noastre alimentare si, pana la urma, de stilul de viata al fiecareia dintre noi. De asemenea, e posibil ca mirosul sa fie asemanator celui de peste, destul de neplacut si in general mult mai accentuat in urma unui contact sexual. Unele femei au mai acuzat senzatii de arsura, mancarimi si chiar dureri in timpul actului sexual. De la caz la caz, aceste manifestari pot fi mai mult sau mai putin agresive, existand posibilitatea ca unele femei sa constate schimbari destul de neplacute, precum inrosirea si umflarea vulvei. Desi, de cele mai multe ori, vaginita bacteriana ne afecteaza semnificativ confortul, foarte multe femei nu au uneori nici un simptom, iar barbatii sunt, de obicei, asimptomatici. Ei pot contracta infectia fara sa resimta apoi nici un disconfort.
Care sunt riscurile?
O vaginita bacteriana cu Gardnerella Vaginalis ne afecteaza confortul intim, viata de cuplu si, totodata, ne supune unor riscuri majore atunci cand asteptam Barza. Femeile insarcinate se pot confrunta cu probleme serioase cauzate de vaginita bacteriena: avort spontan, nastere prematura sau o infectie pelvina dupa nastere. Depistata la timp insa, infectia poate fi tratata foarte usor.
Cum depistam vaginita bacteriana
Cand sunt semne ca sanatatea intima ne-ar putea fi afectata, conteaza mult daca ne testam inca de la primul simptom stanjenitor. De aceea, cand simti un disconfort la nivelul zonei intime, este necesar un consult pentru depistarea cauzei.
100%
Pacienți mulțumiți
11
Certificate